ALUMINUM ή ALUMINIUM;

Tue, 07/20/2021 - 12:36
ALUMINUM ή ALUMINIUM;

Και οι δύο λέξεις Aluminium κι Aluminum προέρχονται από το ALUMINA που αναφέρεται στο μεταλλικό στοιχείο.

Η κατάληξη "um" απαντάται στις ΗΠΑ και το "ium" στις υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες. Αυτό το μέταλλο είναι ένα από τα πιο άφθονα στον πλανήτη μας, γι 'αυτό και το όνομα του άλλαζε με τα χρόνια. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μέταλλο αυτό υπάρχει σε ενώσεις που απαντώνται σχεδόν σε όλους τους βράχους καθώς και σε φυτά και ζώα.

Η προέλευση της λέξης αλουμίνα μας έρχεται από το 1790 όταν ο Βρετανός χημικός Humphry Davy ξεκίνησε την ιστορία του ονόματος. Ο Davy ονόμασε αρχικά το μέταλλο με τη λατινική λέξη αλουμίνα, (alumina) αλλά για περισσότερο ήχο έβαλε τελικά την κατάληξη "ium" (alumium). Στην αρχή η αλουμίνα αναφερόταν σε οξείδιο και μετά από λίγα χρόνια ο Davy άρχισε να το χρησιμοποιεί για το πλήρες όνομα του στοιχείου.

Φυσικά, η ιστορία συνεχίζεται. Το 1810 δημοσιεύτηκε μία από τις διαλέξεις του Davy και εκεί δεν χρησιμοποίησε την λέξη αλουμίνιο (aluminum) αλλά αλουμίνη (alumine) . Ωστόσο, εκείνη την εποχή υπήρχε ένας άλλος επιστήμονας που είχε χρησιμοποιήσει την κατάληξη "ium" στο αλουμίνιο μιας και ήταν τόσο οικείο σαν ονομασία όπως στο κάλιο και στο νάτριο (potassium,sodium). Το 1828 ο Noah Webster όρισε το αλουμίνιο ως «το όνομα που δόθηκε στην υποτιθέμενη μεταλλική βάση αλουμίνας» στο «Αμερικανικό λεξικό της αγγλικής γλώσσας».

Στο «Δεύτερο Διεθνές Λεξικό», σημειώθηκαν τόσο το αλουμίνιο (aluminum) όσο και το αλουμίνιο (aluminium) και αυτή η σημείωση συμπεριλήφθηκε ως κάτωθι : "Η λέξη προτάθηκε αρχικά από τον Humphry Davy με τη μορφή aluminum και άλλαξε από αυτόν σε aluminium , αλλά τελικά μετατράπηκε σε aluminium για να συμμορφωθεί με την αναλογία του νατρίου, καλίου κλπ.

Η λέξη όμως αλουμίνιο με κατάληξη "um" (aluminum) χρησιμοποιείται ευρέως στους τομείς της εξόρυξης, κατασκευών και εμπορίου στις ΗΠΑ . Η λέξη αλουμίνιο με κατάληξη " ium" χρησιμοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία και γενικά από χημικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Αλλά στη δεύτερη έκδοση του λεξικού από το 1934 επιβεβαιώθηκε η ορολογία. Aluminium στη Βρετανία και Aluminum στις ΗΠΑ. Στο λεξικό έχει γραφτεί ως εξής:

"Η μορφή της λέξης aluminum χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μορφή της λέξης aluminium χρησιμοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία και από ορισμένους χημικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες."

Η American Chemical Society (ACS) δέχθηκε την καταγραφή της λέξης ως aluminum το 1925, αλλά το 1990 η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) δέχθηκε την λέξη aluminium ως διεθνές πρότυπο.

Σήμερα η κατάσταση είναι η ακόλουθη: Οι αγγλόφωνοι στην Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν την λέξη aluminum και όλος ο υπόλοιπος κόσμος την λέξη aluminium.

etem_aluminium_aluminum_systems_profiles
Share