Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

07/20/2021
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

Η οπτική εμφάνιση των σύγχρονων ασιατικών αρχιτεκτονικών στις μεγάλες πόλεις, όπως η Ταϊπέι και το Τόκιο, ποικίλλει από μεγαλοπρεπείς και ψηλούς ουρανοξύστες έως καλλιτεχνικά τύπου Zen κέντρα.

Ένα από τα πιο καινοτόμα έργα στην ήπειρο είναι το "Asian Cairns" στο Shenzhen της Κίνας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο αρχιτεκτονικό έργο του Vincent Callebaut Architectures, που συνδυάζει σε ένα αγροτικό και αστικό περιβάλλον. Με τη χαρακτηριστική προηγμένη αρχιτεκτονική, οι έξι ουρανοξύστες του έργου θα κατασκευαστούν έτσι ώστε να μοιάζουν με ένα σωρό γιγαντιαίων πετρών, που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, περιτριγυρισμένα από πράσινο σε κάθε όροφο.

Για αυτό το έργο, το οποίο θα βρίσκεται σε έκταση 320.000 m², θα χρησιμοποιηθούν για κύριες πηγές ενέργειας ο ήλιος και ο άνεμος - ένα χαρακτηριστικό που το καθιστά ένα εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικό σχέδιο.

Οι ουρανοξύστες των πύργων  - ένα άλλο φουτουριστικό μέρος των "Asian Cairns" - θα χρησιμοποιήσουν αφηρημένα βιομορφοειδή σχήματα και βιονικά για να χτίσουν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να καλλιεργηθεί από την κινεζική μεγαλούπολη που αναπτύσσεται γύρω από το δέλτα του ποταμού.

Τόκιο - μια πόλη των αρχιτεκτονικών πειραμάτων

Η αρχιτεκτονική  του Τόκιο είναι ένας ποικίλος συνδυασμός μοντέρνας αρχιτεκτονικής, από πανύψηλο γυαλί έως εκκεντρικές παραδοσιακές ζωντανές χρονοκάψουλες από τη δεκαετία του 1970. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορείτε να δείτε το αιώνιο Shinto Shrine να στέκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από έναν ουρανοξύστη που εξαφανίζεται στα σύννεφα.

Ένα από τα πιο σκοτεινά και ενδιαφέροντα κτίρια της πόλης είναι ο ναός Reiyukai Shakaden (Ένα ταξίδι μέσα). Τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό στη σιλουέτα του Τόκιο από αυτή τη σκοτεινή, κεκλιμένη πυραμίδα, επενδεδυμένη με μαύρο γρανίτη και στεμμένη με δύο χρυσά δαχτυλίδια.

Το Reiyukai Shakaden χτίστηκε το 1925 για την λατρεια του Βουδισμού και διαθέτει μεγάλο χώρο για διαλογισμό και ένα μεγάλο άγαλμα του Βούδα.

Τα μέσα του 20ού αιώνα είναι μια εποχή μεγάλου πειραματισμού στην ιαπωνική αρχιτεκτονική, όταν οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μέρη για να ζήσουν για τον γενναίο νέο κόσμο, σπάζοντας όλα τα πρότυπα της αρχιτεκτονικής παράδοσης. Ο πύργος κάψουλας Nakagin, μέρος της λεγόμενης αρχιτεκτονικής του μεταβολισμού, με επικεφαλής τον Kisho Kurokawa, είναι ίσως το πιο διάσημο κτίριο, που προκύπτει από αυτά τα κοινωνικά πειράματα. Το κτίριο αποτελείται από δύο ξεχωριστούς πύργους που χρησιμεύουν ως στήριγμα 140 προεγκατεστημένων καψουλών. Κάθε κάψουλα είναι ένα ενιαίο μικρό διαμέρισμα. Η αρχική ιδέα είναι ότι οι κάψουλες μπορούν να αντικατασταθούν με νεότερα μοντέλα, διατηρώντας συνεχώς το βιοτικό επίπεδο στο κτίριο.

Κουάλα Λουμπούρ - μια πόλη σύγχρονης αρχιτεκτονικής κατασκευής

Αναμφίβολα, ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά ορόσημα στη Μαλαισία είναι το "Petronas Twin Towers" στην Κουάλα Λουμπούρ. Βρίσκονται σε έκταση 382.000 m², υψώνονται σε ύψος περίπου 500 μέτρων, με τους 88 ορόφους και τους 5 υπόγειους ορόφους. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά των πύργων είναι η αερογέφυρα που συνδέει τους δύο πύργους στον 41ο και 42ο όροφο. Η γέφυρα, βάρους 750 τόνων, είναι η υψηλότερη του είδους της, που βρίσκεται σε ύψος 170 μέτρα και μήκος 58 μέτρα.

Ένα άλλο φουτουριστικό σχέδιο που εντυπωσιάζει με την εξαιρετική αρχιτεκτονική του ακεραιότητα είναι το συνεδριακό κέντρο - Κουάλα Λουμπούρ. Βρίσκεται σε μια έκταση 22.000 m² στην καρδιά της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, αυτό το σύγχρονο κτίριο σχεδιάστηκε από τη διάσημη αρχιτεκτονική εταιρεία "Cox Architects & Partners", σε συνεργασία με το "Akitek Jururancang Malaysia". Ανακοινώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2018 το κτίριο θα επεκταθεί, με την ευκαιρία της δέκατης επετείου, και θα προστεθούν 10.000 m² επιπλέον χώρου.

 

155
Share