ΤΑ 5 ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

07/20/2021
ΤΑ 5 ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Τα 5 πιο εντυπωσιακά πλανητάρια στον κόσμο

Το παλαιότερο πλανητάριο στον κόσμο

Αυτό είναι το πλανητάριο του Γερμανικού Μουσείου στο Μόναχο με χωρητικότητα 180 επισκεπτών.

Το παλαιότερο πλανητάριο στον κόσμο άνοιξε στο Μόναχο στις 7 Μαΐου 1925, στην επικράτεια του Γερμανικού Μουσείου, καθώς η διάμετρος του θόλου φτάνει σχεδόν τα 15 μέτρα. Η ιδέα του ανοίγματος ανήκει στον ιδρυτή του μουσείου Oscar Von Muller. Το πλανητάριο επέτρεψε να αποκαλύψει την όψη ολόκληρου του έναστρου ουρανού, εκτός από ένα μικρό μέρος κοντά στο Νότιο Πόλο . Γυρίζοντας τον πολικό άξονα, ο προβολέας επέδειξε την 24ωρη περιστροφή των ουράνιων σωμάτων.

Κάθε χρόνο, το Πλανητάριο του Γερμανικού Μουσείου δέχεται περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Το μεγαλύτερο πλανητάριο στον κόσμο

Το όνομά του είναι Nagoya City Science Museum και βρίσκεται στην ιαπωνική πόλη Nagoya. Το πλανητάριο έχει 350 θέσεις. Η διάμετρος του θόλου του είναι 35 μέτρα.

Το Μουσείο Επιστημών της Nagoya City άνοιξε τον Νοέμβριο του 1962. Μέχρι το 2010, η εγκατάσταση δέχτηκε 15 εκατομμύρια άτομα και έκλεισε για σημαντική ανοικοδόμηση. Το ανανεωμένο πλανητάριο ανοίγει τον Μάρτιο του 2011 και τώρα μπορεί να καυχηθεί για την ύπαρξη καινοτόμου προβολέα Starball Zeiss Universarium Model IX.

Τον Δεκέμβριο του 2011, το Nagoya City Science Museum αναγνωρίστηκε ως το μεγαλύτερο πλανητάριο στον κόσμο και καταγράφηκε στο Guinness Book of Records.

Το πλανητάριο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο

Εκτός από το πιο επισκέψιμο, το Hayden Planetarium στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο θεαματικό στον κόσμο. Έχει 429 θέσεις και το ύψος του θόλου φτάνει τα 11,5 μέτρα.

Το Hayden Planetarium άνοιξε το 1935 και είναι μέρος του Κέντρου Εκμάθησης Γης και Διαστήματος στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το πλανητάριο χρησιμοποιεί ισχυρά συστήματα υπολογιστών για να δημιουργήσει ένα αποκλειστικό εικονικό ψηφιακό σύμπαν. Για το σκοπό αυτό, ο Hayden βασίζεται σε πραγματικά αστρονομικά δεδομένα και μοντέλα υπολογιστών του Γαλαξία που του παρέχονται από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Σύμφωνα με ειδικούς, ο υπερυπολογιστής που χρησιμοποιείται στο πλανητάριο είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο.

Το 2009, ο Χάιντεν εμφανίζει το διαστημικό σόου "Journey to the Stars" διάρκειας 25 λεπτών, που εκφώνησε η ηθοποιός Whoopi Goldberg. Αναγνωρίζεται ως το πιο εκπληκτικό διαστημικό σόου που δημιουργήθηκε ποτέ στην ιστορία.

Το πιο διαδραστικό πλανητάριο στον κόσμο

Η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα στο Carl Zeiss Planetarium στη γερμανική πόλη της Στουτγκάρδης. Το πλανητάριο έχει 227 θέσεις, η διάμετρος του θόλου είναι 20 μέτρα.

Η εγκατάσταση χτίστηκε το 1938, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου καταστράφηκε πλήρως και αποκαταστάθηκε μόνο το 1977. Το πλανητάριο αξίζει τον τίτλο "το πιο διαδραστικό στον κόσμο" επειδή διαθέτει τον προβολέα Zeiss Universarium IX. Χάρη σε αυτό, ο νυχτερινός ουρανός εμφανίζεται με τον τρόπο που τον βλέπουν οι αστροναύτες καθώς φεύγουν από τα όρια της ατμόσφαιρας της γης. Άλλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, εξοπλισμός προβολής και λέιζερ, τηλεοπτικοί πομποί, στερεοφωνική ακουστική κ.λπ. χρησιμοποιούνται επίσης για διαστημικές παραστάσεις.

Το Carl Zeiss Planetarium επισκέπτεται κάθε χρόνο από 200.000 επισκέπτες.

Το πιο φιλόξενο πλανητάριο στον κόσμο

Αυτός ο τίτλος του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κίνας του Πεκίνου, δεν είναι τυχαίος - έχει 442 θέσεις. Η διάμετρος του θόλου του είναι 30 μέτρα.

Το πλανητάριο βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών στο Πεκίνο. Χτίστηκε το 1957 και έχει συνολική έκταση 5000 τετραγωνικών μέτρων.

Το Πλανητάριο του Πεκίνου είναι το πρώτο κοσμικό θέατρο στον κόσμο που χρησιμοποιεί συστήματα λέιζερ και προβολής Omnimax. Το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαθέτει το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας SGI. Με τη βοήθειά του, το πλανητάριο επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρούν αστέρια και πλανήτες σε υψηλή ευκρίνεια σε πραγματικό χρόνο. Ο προβολέας Carl Zeiss Universarium M-IX επιτρέπει την εξέταση 9.000 αστεριών.

Το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαθέτει τρισδιάστατο θέατρο. Τα καθίσματα σε αυτό μπορούν να μιμηθούν την πτήση μέσω του χώρου, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης της ελεύθερης πτώσης.

137
Share